Eva Hibernia

Carregant...
Foto de perfil
Adreça de correu electrònic
Data de naixement
Eva Hibernia (Logroño, 1973) és llicenciada en Dramatúrgia per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid, i ha cursat els estudis del Doctorat en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra. S’ha format amb autors com Fabrice Melquiot, Javier Daulte, José Sanchis Sinisterra o Marco Antonio de la Parra. Com a escriptora, cultiva el teatre, la poesia, la narrativa i l’assaig. El seu corpus dramàtic compta amb una trentena de peces teatrals, i els seus textos i produccions s’han pogut veure en espais com el Teatro Español, el Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Beckett, la Sala Cuarta Pared, i en diferents festivals i escenaris d’àmbit nacional i internacional (França, Brasil, Anglaterra, Argentina, Colòmbia, Grècia o Itàlia). Destaquen, entre altres, 'La semana del diluvio' (2019), 'Los viejos maestros' (2012) i 'Informe Titán' (2017). Les seves obres han estat traduïdes a l’alemany, l’anglès, el francès, el grec, el portuguès, l’italià i el català. També ha treballat en dramatúrgies i versions de textos clàssics, entre els quals destaca un muntatge per a teatre d’objectes basat en 'L’Avar', de Molière. Ha sigut autora resident del programa T6 del Teatre Nacional de Catalunya durant tres temporades amb les produccions 'Una mujer en transparència' (2008) i 'La América de Edward Hopper' (2009). Ha rebut beques de creació de la Comunitat de Madrid, del programa de creació contemporània Magalia i de la Institució de les Lletres Catalanes. A més, ha fet conferències sobre la seva trajectòria en diversos fòrums, com ara el Piccolo Teatro di Milano, la Universitat de la Rioja, l’Ateneu Barcelonès, el Nuevo Teatro Fronterizo o a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).
Nom

Resultats de la cerca

Mostrant1 - 10 de 26
  • Obra
    Los días perdidos
    (1996) Hibernia, Eva
    La peça retrata la misèria i el dolor que porten les guerres. Els espectadors-lectors contemplen la normalització de la fam i de l'horror de la mà de quinze personatges que conformen un cor de veus: una mare borratxa que ha perdut els fills; un enterramorts gegant i mut, el matrimoni Tenébrok i la seva filla Alba, que encarna la innocència escapçada; les joves Marta i Pina, fortament traumatitzades; els germans Bert i Bob, que regenten una funerària; el propietari de la taverna; una vella usurera amb aires d'alcavota; un transvestit; un obrer, una enemiga amagada i un soldat de plom, -al·lucinació de Pina, que està embarassada a causa de múltiples violacions. Es tracta d'una proposta de teatre poètic amb elements còmics i grotescos. L'obra entronca amb els imaginaris de Bertold Brecht, Heiner Müller i Samuel Beckett, entre altres.
  • Obra
    Fuso Negro
    (2005) Hibernia, Eva
    Un malalt mental s'escapa de l'hospital psiquiàtric on l'estan tractant. Se'l coneix com a Fuso Negro i és d'allò més violent; caça com un animal. Francisco Pérez és l'inspector de policia que està al càrrec de la cerca i captura del criminal, i Iseo, la jove psiquiatra que el tracta. Tot i tenir caràcters i edats força diferents, des de l'inici tots dos entaulen una relació en què la pulsió eròtica desemboca en passió amorosa. La mare de la noia, l'Alicia, és medievalista, un punt de referència per a tots dos i l'encarregada d'atorgar a la peça certa pàtina filosòfica. És una obra amb una gran càrrega onírica i simbòlica, on les línies mestres són els camins que permeten recórrer l'amor. Fuso Negro, a grans trets, és una representació de la voracitat, la ràbia, el descontrol i la confusió que caracteritza el veritable enamorament.
  • Obra
    Victorina
    (2019) Hibernia, Eva
    En un teatre abandonat o en un magatzem ple d'escenografies velles, figurins, vestuaris i 'atrezzos', una noia, Querubín, està fent inventari dels objectes. De cop, entremig de tots aquests records, apareix un os que canta i balla amb una gràcia extraordinària i que, a més, té el do de la paraula. Al final es descobreix que l'animal és l'escenògrafa i figurinista Victorina Durán (1899-1993), que deambula com un fantasma pels escenaris intentant fer memòria de l'important llegat que han deixat moltes artistes i intel·lectuals espanyoles al món.
  • Obra
    Carolina o la doma de un leopardo
    (2018) Hibernia, Eva
    Acompanyem a la protagonista, Carolina María de Jesús, durant les últimes hores de la seva vida. A mesura que avança el monòleg descobrim que la Carolina és escriptora, brasilera, negra, mare soltera i pobra; viu en una barraca, als suburbis, i sobreviu com pot. Tot i que ha aconseguit cert reconeixement públic gràcies a la publicació dels seus dietaris, continua malvivint i només gaudeix de la companyia de la seva gallina i fidel confident Clotilde. Mentre parla amb el públic i explica la seva tràgica història, caracteritzada per la gana, el dolor i la misèria, la mort truca insistentment a la porta. Li ha arribat el moment, com diu ella, d'abandonar l'abocador on es troba i de visitar la casa de Déu.
  • Obra
    Lamento
    (2001) Hibernia, Eva
    Una dona camina per un camp de refugiats ruandesos al Zaire, l'actual República Democràtica del Congo. Porta un feix de llenya a l'esquena i mentre el carrega es distreu cantant una cançó que s'inventa sobre la marxa. La melodia condensa la tristesa i el dolor que aclapara el personatge; és un cant a la infantesa perduda, a la llibertat robada.
  • Obra
    Una mujer en transparencia
    (2008) Hibernia, Eva
    La columna vertebral de l'obra és la història d'amor truncada que trasbalsa la vida de la Clara de vint anys. Molts anys després, en un temps irreal, en una mena d'estat de consciència que oscil·la entre el món que coneixem i el dels morts, la Clara de trenta-tres anys coincidirà amb un desconegut. Tots dos encetaran un procés d'auto-exploració que guiaran tres éssers misteriosos anomenats "abogados". Ells els ajudaran a entendre la situació emocional en què es troben, i els revelaran que la Clara va manifestar tretze anys enrere el desig de morir, precisament, amb trenta-tres anys. Dins d'aquest espai-temps alterat, ella condueix un cotxe i recull al noi que fa autoestop a la carretera. Cada cop s'acostaran més a la corba on suposadament es produirà l'accident mortal. Des de l'altra banda, els consellers misteriosos, -el doble del jove i la Clara de vint anys- intentaran capgirar la situació.
  • Obra
    Sueños de Kafka
    (2004) Hibernia, Eva
    El senyor K i la senyora Tschissik coincideixen dins un somni; un espai que es transforma i que passa de ser un quadre del Renaixement italià, a la ciutat de París. L'ambient és fred, els gossos borden, el cel és de vidre i s'esquerda mentre ells dos es queixen de la falsa moralitat que ofega el món. Sexualment excitat, K es desperta. S'aixeca i es dirigeix a la cuina a servir-se un cafè, i allà es troba amb el seu germà, amb qui comenta el somni que acaba de tenir.
  • Obra
    Carolina, he contado las manchas del leopardo hasta llegar a la luna
    (2017) Hibernia, Eva
    Madame la Mort visita a la poeta brasilera Carolina María de Jesús, que tot i haver tingut un cert èxit i reconeixement ara ha estat oblidada per tothom i només gaudeix de la companyia de la seva gallina, Clotilde, que es convertirà en la veu de la veritat i la confident de l'escriptora durant les seves últimes hores de vida. Les tres figures (la mort, la gallina i Carolina) conversaran sobre el sentit de la vida i els privilegis de classe, i quan arribin al regne dels morts es produirà una curiosa transfiguració: Carolina es convertirà en l'actriu que l'encarnava i es prepararà per explicar una altra història.
  • Obra
    Aves de paso
    (2008) Hibernia, Eva
    La Marina és una biòloga inquieta que necessita recórrer el món i tenir noves experiències. Mentre fa una estada a Madrid, té l'impuls irrefrenable d'anar a un museu a contemplar un quadre concret: 'El naufragio de la Esperanza'. Es tracta d’una pintura que il·lustra l’enfonsament d'un vaixell, que representa que acaba de xocar contra una gran placa de glaç. El simbolisme dolorós d'aquesta imatge embolcalla l'obra i lliga les vivències de la Marina amb les de tots els personatges; les del seu germà, en Marcos, que s'ha mudat a Copenhaguen després de tenir un desengany amorós; les de la seva amiga Ivanna, que anys enrere va haver de fugir de Kosovo a causa de la Guerra dels Balcans, i les de l'Andrés, un actor sense feina i descendent de libanesos que coneixerà ‒i amb qui tindrà una relació romàntica‒ en una expedició a l'Argentina per estudiar les tortugues. Tots ells són altament sensibles al sofriment del món i és per aquest motiu que, conscients del sofriment que hi ha, s'identifiquen com a persones desarrelades, sense territori: aus de pas.
  • Obra
    La carrera
    (2016) Hibernia, Eva
    Un corredor famós i el seu deixeble, tots dos d'origen africà, es troben en un hotel alemany i rememoren el passat mentre esperen el moment de competir a les Olimpíades. Es tracta d'una ocasió especial, ja que el mestre planeja retirar-se i que sigui l'Ismail, el seu protegit, qui sigui coronat campió. L'espera s'amenitza amb la companyia de Madeleine, una poeta nòmada i amb arrels jueves que ha estat convocada pel mestre a l'hotel alemany per deixar constància del seu llegat. Durant el temps que passa fins que té lloc la cursa, les converses entre els diferents personatges (inclosa la recepcionista o el bàrman mexicà) revelen els fantasmes que els persegueixen, els múltiples i terribles sacrificis que han hagut de fer per fugir de la pobresa. Les escenes oníriques al desert africà, en què apareix una dona negra que encarna el 'daymon' del mestre, es barregen amb la quotidianitat de l'hotel fins que té lloc la prova, que simula la carrera de la vida, marcada per la superació personal i plena d'obstacles. Finalment, l'Ismail, un cop ha guanyat la cursa, reneix de les cendres i tant ell com el seu mentor abracen una nova identitat i enceten una altra faceta vital.